Θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, την Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Φθόνος, διαφθορά, διαπλοκή, ύποπτες δοσοληψίες, ιδεολογικές συγκρούσεις, εξεγέρσεις, στο όνομα της δημοκρατίας, όλα έχουν θέση στην πρώτη μεγάλη όπερα του Φίλιππου Τσαλαχούρη, «Ιούλιος Καίσαρ», που θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα την Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το λιμπρέτο υπογράφει ο Διονύσης Καψάλης, το ποιητικό κείμενο του οποίου βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Η όπερα σε επτά σκηνές Ιούλιος Καίσαρ του Φίλιππου Τσαλαχούρη σε λιμπρέτο Διονύση Καψάλη ολοκληρώθηκε το 2011. Το κείμενο είναι βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ που έχει ως θέμα τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα και τα γεγονότα που προηγήθηκαν. Το λιμπρέτο ακολουθεί τη δραματουργική δομή του ιστορικού δράματος του μεγάλου άγγλου συγγραφέα και ποιητή.

Πέρα από τους βασικούς χαρακτήρες του Καίσαρα και των συνωμοτών, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο λαός, η χορωδία που συνθέτουν τραγουδιστές και ηθοποιοί. Η καθιερωμένη συνοδεία ορχήστρας έχει αντικατασταθεί από τον πλούσιο σε χρώματα και αντιθέσεις ήχο του εκκλησιαστικού οργάνου σε συνδυασμό με σύνολο δύο πιάνων και κρουστών.

Το ανέβασμα του έργου στηρίζει το Ωδείο Αθηνών. Σε αυτό το τολμηρό οπερατικό εγχείρημα, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης συμπορεύεται με το Ωδείο Αθηνών και τη Δραματική Σχολή του. Σύμμαχός τους, η Χορωδία του ΟΤΕ υπό τη διδασκαλία του μαέστρου  Δημήτρη Μπουζάνη.

Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, γεννήθηκε στην Κεντρική Αφρική τον Αύγουστο του 1969, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα. Θεωρείται ένας από τους πλέον δραστήριους συνθέτες της γενιάς του. Από τα 90 και πλέον έργα του ξεχωρίζουν οι τέσσερις Συμφωνίες, οι τρεις μονόπρακτες όπερες, η μεγάλη όπερα Ιούλιος Καίσαρας, και τα πέντε Κουαρτέτα εγχόρδων του. Έχει επίσης συνθέσει λειτουργίες, κοντσέρτα, τραγούδια, χορωδιακά κ.ά. Έργα του έχουν παρουσιαστεί από κορυφαία μουσικά συγκροτήματα στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ισπανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Αγγλία, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ουρουγουάη, την Ιταλία, την Τουρκία, την Ουκρανία, την Αυστρία, τη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Ο Φίλιππος Τσαλαχούρης υπήρξε συνεργάτης του Θεάτρου Τέχνης από το 1991 μέχρι το 2005, ενώ παράλληλα είχε συνεργασίες με το Εθνικό Θέατρο, το ΚΘΒΕ κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών (2004) και στο Ωδείο Kodály (1992). Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1996. Το Δεκέμβριο του 2008 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.  Περισσότερα…

Πηγή : http://www.protothema.gr