Ξεκίνησε δυναμικά. Και το πιστό κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών και της Πειραιώς 260 είχε αρχίσει από τον Μάιο να κάνει τους σχεδιασμούς του, να καταρτίζει το προσωπικό του πρόγραμμα θέασης. Κι όλα πήγαιναν θαυμάσια έως τις 27 Ιουνίου. Και τότε ήρθε η αναγγελία του δημοψηφίσματος και η επιβολή των capital controls.

Το γενικό πάγωμα δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε το Φεστιβάλ Αθηνών. Τις πρώτες μέρες των capital controls υπήρξαν ακυρώσεις παραστάσεων. Θα λέγαμε ότι «την πλήρωσαν» κυρίως οι μουσικές εκδηλώσεις: η ροκ όπερα «Jesus Christ Superstar», η συναυλία του Γιάννη Σπανού, η παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Κάρμεν», η Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου, η όπερα «Λεόντιος και Λένα» του Κορνήλιου Σελαμσή, η μουσική παράσταση του Λευτέρη Βενιάδη «Γιώργος Σουρής ΤΩΡΑ» δεν συναντήθηκαν με το κοινό τους τούτη τη χρόνια.

Ομως, από το Φεστιβάλ Αθηνών διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει η βούληση και η πρόθεση, και εφόσον το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις των καλλιτεχνών, να παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ του 2016.
Το Φεστιβάλ Αθηνών ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή 31 Ιουλίου.

Και παρά το ισχυρό σοκ στη μέση του προγράμματος, μετά το αρχικό μούδιασμα, το κλίμα άρχισε να μεταστρέφεται σιγά σιγά. Οι Αθηναίοι συνέχισαν να παρακολουθούν και να χειροκροτούν παραστάσεις στην Πειραιώς 260 κυρίως.

Κι ήταν αυτή η αντίδραση του κοινού που έδωσε, στην ουσία, ζωή στο Φεστιβάλ, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από την ετήσια επιχορήγηση. Ετσι, το καλοκαίρι των capital controls το Φεστιβάλ Αθηνών είχε πάλι sold out, είχε όπως πάντα χορό, θέατρο, εικαστικά και λιγότερη μουσική. Περισσότερα…

Πηγή : © Provided by kathimerini.gr