Ψαραντώνης: Aπό τ’ Ανώγεια της Κρήτης στο κέντρο της Αθήνας… από 6 έως 10 Μαρτίου στο Half Note Jazz Club

0
414

Ο θρυλικός λυράρης, ανεβαίνει στη σκηνή του Half Note Jazz Club, στο Μετς, για πέντε «συλλεκτικές» εμφανίσεις!

Στα 73 του χρόνια, ο θρυλικός λυράρης που κουβαλά μέσα του, τον τόπο του, τ’Ανώγεια της Κρήτης, ανεβαίνει στη σκηνή του Half Note Jazz Club, για πέντε «συλλεκτικές» μουσικές παραστάσεις.

Ο Ψαραντώνης, γεννήθηκε το 1942 στα Ανώγεια Μυλοποτάμου Ρεθύμνου Κρήτης και είναι αδελφός του Νίκου Ξυλούρη και του Γιάννη Ξυλούρη.

Έμαθε μουσική δίπλα στο μεγαλύτερο αδελφό του τον Νίκο από πολύ μικρός. Για πρώτη φορά έπαιξε σε γάμο σε ηλικία 13 ετών και πολύ γρήγορα απέκτησε φήμη παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια σε διάφορα μέρη και χωριά της Κρήτης.

Το 1964 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών. Μέχρι σήμερα έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Στην Ελλάδα, ανάμεσα στους πρώτους που τον ανακάλυψαν είναι ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος θεσπίζει ειδικό βραβείο για «μια ισχυρή και ιδιότυπη μουσική προσωπικότητα που παίζει λύρα και ονομάζεται Ψαραντώνης» και τον βραβεύει ως τον «Πρώτο λυράρη της Ελλάδας» στον Μουσικό Αύγουστο το 1979, στα Ανώγεια. Ανάμεσα στους θαυμαστές του συγκαταλέγεται ο Nick Cave, ο οποίος τον κάλεσε στο διεθνές φεστιβάλ ροκ «All Tomorrow’s Parties» που οργάνωσε ο ίδιος στην Αγγλία. Περισσότερα…

Πηγή : http://www.protothema.gr