Τι σχέση μπορεί να έχει η μουσική με τη λογοτεχνία; 

Που συναντιούνται και που χωρίζουν οι δρόμοι τους; 
Το Ελληνικό Σχέδιο σε μία προσπάθεια να υποστηρίξει την πρωτογενή δημιουργία αλλά παράλληλα και την διάδραση των τεχνών μεταξύ τους προσεγγίζει αυτή τη φορά τον χώρο της λογοτεχνίας με …μουσικές προθέσεις. Έτσι, καλεί τρεις σημαντικούς συγγραφείς, να γράψουν πρωτότυπα έργα  με έμπνευση τη μουσική. 

Η αρχή γίνεται με τον Γιώργο Κορουπλή στης 5 Φεβρουαρίου . 
«Η ιστορία που θα ακουστεί είναι η παλαιότερη και γνωστότερη απ’ όσες αφορούν στη μουσική: η ιστορία του μελίφθογγου Ορφέα – που συγχέεται όμως με την εξίσου παλαιά ιστορία μιας αδελφοκτονίας και με μια διήγηση για το πώς παράγουν μέλι οι μέλισσες. Τίποτα περισσότερο δεν μπορούμε ν’ αποκαλύψουμε εδώ» δήλωσε ο συγγραφέας, ενώ θα ακολουθήσουν οι Μιχάλης Γκανάς και Δημήτρης Καλοκύρης στις  4 Μαρτίου και 22 Μαϊου 2015 αντίστοιχα, οπόταν θα διαβάσουν κι εκείνοι τα  έργα τους στη μικρή σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών .   

Στην εποχή όπου το οπτικό ερέθισμα είναι κυρίαρχο επηρεάζοντας την ύπαρξη των τεχνών και διαμορφώνοντας την μορφή τους ή τον τρόπο παρουσίασής τους, το Ελληνικό Σχέδιο επέλεξε να αναθέσει σε τρεις έλληνες δημιουργούς την συγγραφή διηγημάτων με αφορμή τη μουσική:  τη μουσική σαν ιδέα, τη μουσική σαν ηχητικό περιβάλλον, τη μουσική σαν μελωδία, τη μουσική σαν έργο, σύνθεση, τραγούδι, την μουσική στην λεκτική της διατύπωση και τις αναγωγές της.   

Ο χώρος της μουσικής θα αποτελέσει μόνο την πηγή έμπνευσης. 

Ο τρόπος και οι αναφορές οι συνειρμοί, η μορφή, τα έργα αφήνονται στην απόλυτη ελευθερία των δημιουργών  που προσκαλέσαμε. Επιπλέον, σκέψη του Ελληνικού Σχεδίου είναι η σύνδεση με τον λόγο και το ίδιο το έργο. Σε συνθήκες ιδιαίτερης εγγύτητας το κοινό έρχεται σε επαφή με τα νέα έργα. Ελπίζουμε να είστε μαζί μας σε αυτές τις τρεις βραδιές που ο λόγος και η δημιουργική φαντασία εφάλτονται από την μουσική και δημιουργούν τη δική τους.

Πηγή : http://www.musicpaper.gr