Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου. Σε ηλικία μόλις 5 ετών ένα ατύχημα οδήγησε στην μείωση της ακοής της ένα γεγονός που σημάδεψε την παιδική της ηλικία. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησε πως αυτό δεν είναι πρόβλημα αλλά μια πρόκληση να συνεχίσει. Σπούδασε δασκάλα νοηματικής με σκοπό να διδάξει και να διαδώσει αυτή τη γλώσσα. Η Φανή Αναστασίου αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου.
Είναι το άτομο που ακούει τη φωνή των κωφών, που προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να βρει λύση στο οποιοδήποτε πρόβλημα τους ταλανίζει, διεκδικεί τα δικαιώματα που τους στερεί η κοινωνία. Μέσα από αυτήν εδώ τη συνέντευξη θα ξεδιπλώσουμε μια διαφορετική πτυχή της ζωής της, η οποία έχει σχέση με τη στιχουργική που σύμφωνα με τη Φανή έχει ως στόχο την ανάδειξη της κοινότητας των ατόμων με ακουστική απώλεια. Μια κατάθεση ψυχής και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα γεννιέται μέσα από τους στίχους της.
Συνέντευξη στην Έφη Μέφερη
Φανή μου σπούδασες δασκάλα νοηματικής γλώσσας και άνοιξες το δικό σου φροντιστήριο το οποίο λέγεται “Ταξίδι στην σιωπή”. Ήταν μια ανάγκη για έκφραση κι επικοινωνία;
Ναι ήταν πάντα μια ιδέα να ανοίξω μια σχολή στην Κύπρο, διότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάτι άλλο που να εξειδικεύεται στη νοηματική γλώσσα. Λόγω του ότι ήμουν και σαν η πρώτη που ήρθε στην Κύπρο εξειδικευμένη στη νοηματική. Έτσι είχα πάρει την απόφαση να ανοίξω αυτό το φροντιστήριο.
Τα παιδικά σου χρόνια πώς ήταν;
Ήταν τα ίδια όπως με τα υπόλοιπα παιδιά. Παιχνίδι, σπίτι με την οικογένεια.
Τα τελευταία χρόνια, εκτός από την διδασκαλία, ασχολείσαι με την μουσική και συγκεκριμένα με την στιχουργική. Τι σε ώθησε να γράφεις στίχους; Πότε ήρθαν οι πρώτες στιχουργικές σου απόπειρες;
Η πρώτη μου προσπάθεια έγινε στα παιδικά μου χρόνια όταν άρχισα να γράφω ποιήματα. Όταν μεγάλωσα όμως είχα εκφράσει την επιθυμία να γράψω κάποια τραγούδια ούτως ώστε μέσω της μουσικής να μπορεί ο κόσμος να τα ακούσει και να πάρει διάφορα μηνύματα. Πιστεύω είναι πολύ πιο εύκολο κάποιος να πάρει μηνύματα με αυτόν τον τρόπο παρά να διαβάσει ένα ποίημα.
Από που αντλείς έμπνευση; Είναι κάποιο τραγούδι σου βασισμένο σε προσωπική σου εμπειρία;
Συνήθως με τους στίχους μου θέλω να περάσω κάποια μηνύματα άρα είναι και κάπως από προσωπικές μου εμπειρίες.
Όταν γράφεις είναι έμπνευση της στιγμής;
Για να μπορώ να γράψω πρέπει να έχω έμπνευση δεν είναι κάτι το οποίο θα το γράψω αναγκαστικά. Πρέπει να νιώθω την ανάγκη αλλιώς δεν θα μπορέσω αν είμαι υπό πίεση.
Πως ακούν μουσική τα άτομα με ακουστικές απώλειες; Πώς την αντιλαμβάνονται και πώς την αισθάνονται;
Γενικά τα άτομα με ακουστικές απώλειες μπορούν να νιώσουν τον ρυθμό της μουσικής λόγω των κραδασμών που βγάζει ο ήχος της. Επίσης μέσω της νοηματικής και της χειλανάγνωσης μπορούν να αντιληφθούν πλήρως το τραγούδι.
Εσένα ποια ήταν τα πρώτα σου μουσικά ακούσματα;
Θυμάμαι όταν ήμουν νεότερη η μεγαλύτερη μου αδυναμία ήταν το τραγούδι του Δάκη “Τσάι με λεμόνι”. Ποτέ μου δεν θα ξεχάσω αυτό το τραγούδι. Ο τραγουδιστής ήταν ένας από τους αγαπημένους μου και αργότερα έγινε ένας από τους ερμηνευτές των δικών μου δημιουργιών.
“Αγάπη στην Σιωπή” λοιπόν, το κεντρικό τραγούδι στην πρώτη σου δισκογραφική δουλειά. Τι σε ενέπνευσε να το γράψεις;
Το “Αγάπη στη Σιωπή” έγινε σε συνεργασία με τον Δάκη και τον Στέλιο Κωνσταντά και στη μουσική ο μουσικοσυνθέτης Άριστος Μοσχαβάκης. Μέσα υπήρχε και μια συνεργασία με το μουσικό εργαστήρι του Γιώργου Θεοφάνους. Ήταν συγκεκριμένα ένα τραγούδι για όλα τα κωφά άτομα. Το νόημα αυτού του τραγουδιού μιλά για την αγάπη μεταξύ ενός ακούων ατόμου κι ενός κωφού ατόμου. Ήθελα να δείξω πως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ κωφών και ακουόντων αλλά και γενικά κάποιων ατόμων που έχουν μια ιδιαιτερότητα.
Ποια άλλα τραγούδια σου κυκλοφόρησαν και με ποιους άλλους καλλιτέχνες συνεργάστηκες;
Το τραγούδι με τίτλο “Αναπάντητα Ερωτήματα” που το έχει ερμηνεύσει ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, Το “Εγώ θα ‘μαι εδώ” , ερμηνεία του Στέλιου Κωνσταντά. Και το “Όσο υπάρχει Ουρανός” , το οποίο έχει ερμηνεύσει ο Δήμος Μπέκε. Όλα ντυμένα με τη μουσική του Άριστου Μοσχοβάκη.
Έχω προσέξει πως όλα τα τραγούδια που έγραψες μελοποιήθηκαν από τον μουσικοσυνθέτη Άριστο Μοσχοβάκη. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και πως θα την περιέγραφες;
Είχα πάει σε κάποια προεκλογική εκστρατεία και είχα κάνει μια ομιλία. Εκεί συναντήθηκα για πρώτη φορά με το μουσικοσυνθέτη και από την ομιλία που έκανα, μου είπε πως υπήρχε κάποιο ταλέντο σε μενα. Του ανέφερα πως είχα κάνει κάποιες απόπειρες να γράψω τραγούδια και μου είπε πως ήθελε να τα δει. ‘Όταν τα είδε ενθουσιάστηκε και μου εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστούμε. Θεωρώ πως ήταν και είναι μια άψογη συνεργασία. Συναντήσαμε φυσικά κάποιες δυσκολίες ούτως ώστε να καταλήξουμε στο τελικό αποτέλεσμα, όμως χαίρομαι πάρα πολύ που τον είχα δίπλα μου, διότι με βοήθησε πάρα πολύ.
Πώς προέκυψε η ανάγκη για μουσικά βίντεοκλιπ; Ήταν δική σου ιδέα;
Η αρχική ιδέα για βίντεοκλιπ ήταν του Μοσχοβάκη. Θέλαμε με το “Αγάπη στη Σιωπή” να φτιάξουμε ένα βίντεο για να εντάξουμε μέσα τη νοηματική γλώσσα.
Μέσα από αυτά τα βίντεο οι πρωταγωνιστές αποτυπώνουν την “άγνωστη” και πλούσια νοηματική γλώσσα. Πώς ανταποκρίθηκε ο κόσμος σ’ αυτό;
Αρχικά ο κόσμος ένιωσε έκπληξη όταν το είδε , με πολλή συγκίνηση και ενθουσιασμό. Οι περισσότεροι ένιωθαν μια περιέργεια και έτσι άρχισαν να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους να μάθουν τη νοηματική γλώσσα, διότι ήταν κάτι άγνωστο γι’ αυτούς. Πολλοί μου έχουν πει πως ήταν κάτι το διαφορετικό, κάτι το πρωτόγνωρο. Ένιωθαν να τους συναρπάζει και να θέλουν να μπουν σ’ αυτόν τον κόσμο.
“Κρύψου σε ένα μου χάδι”, ο τίτλος του νέου σου τραγουδιού. Πες μας λίγα λόγια για το κομμάτι, τι εννοείς με τον στίχο “δεν μ’ αγαπάει το ρεφρέν” και πότε ενδέχεται να γίνει η παρουσίασή του;
Αυτό το τραγούδι είχα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να το γράψω. “Δεν μ’ αγαπάει το ρεφρέν” εννοεί τα εμπόδια που συναντάμε μπροστά μας και δεν παίρνουμε την ανταπόκριση πίσω. Ήδη έχουμε φτιάξει τη μουσική με τον μουσικοσυνθέτη αλλά δεν καταλήξαμε ακόμη στον ερμηνευτή. Πιστεύω ότι η παρουσίαση θα γίνει στις 3 Ιουνίου στο ξενοδοχείο Κούριο που διοργανώνω εκεί εκδήλωση. Ίσως και πιο νωρίς το Πάσχα..
Ετοιμάζεις κάτι άλλο αυτή την περίοδο;
Ετοιμάζω ακόμη ένα τραγούδι με τίτλο “Χέρια χωρίς Ήχο”, του οποίου τη μουσική θα δώσει ο μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας.
Τι είναι αυτό που ονειρεύεσαι να κάνεις στο προσεχές μέλλον;
Στόχος και όνειρό μου για το μέλλον είναι να εξαπλωθεί η νοηματική γλώσσα σε ολόκληρη την Κύπρο, διότι ο κόσμος εδώ δεν έχει κατανοήσει πλήρως τι είναι αυτή η γλώσσα και για ποιο λόγο χρησιμοποιήται. Στην Ευρώπη, στην Αμερική γενικά ο κόσμος εκεί είναι αρκετά ενήμερος και την χρησιμοποιούν. Θέλω να μάθει λοιπόν ο κόσμος τι είναι ο κωφός, τι είναι η νοηματική γλώσσα. Όταν ένα παιδί γεννηθεί με ακουστικές απώλειες να ξέρουν οι γονείς του να το αντιμετωπίσουν και να μην το βλέπουν σαν πρόβλημα αλλά σαν μια πρόκληση. Ακόμη ένας στόχος μου είναι να κάνω μια εκπομπή στην τηλεόραση ούτως ώστε να μπορώ μέσω αυτής να ενημερώνω το κοινό για τα θέματα αυτά.
Κλείνοντας τη σύντομη κουβέντα μας, θα ήθελα να μας χαρίσεις ένα αγαπημένο σου δίστιχο!
“Τι κι αν βρίσκομαι σε σιωπηλό σκοτάδι, τι κι αν τα μάτια σου φωνάζουνε αγάπη”, από το τραγούδι “Αγάπη στη Σιωπή”
Επιμέλεια – Παρουσίαση Έφη Μέφερη