Έφυγε στα 94 του χρόνια ο Σάρλ Αζναβούρ

0
1066

Ο Charles Aznavour γεννήθηκε στο Παρίσι ως Shahnour Varinag Aznavourian, στις 22 Μαΐου 1924, από Αρμένιους γονείς. Η μουσική και το θέατρο ήταν πάντα μέσα στη ζωή του. Ο πατέρας του Μικαέλ Αζναβουριάν ήταν σπουδαίος βαρύτονος από την Τυφλίδα και η μητέρα του Κναν Μπαγδασαριάν ηθοποιός από την Τουρκία.

Παίρνει τα πρώτα μαθήματα μουσικής από τους γονείς του και σε ηλικία μόλις πέντε ετών συμμετέχει σε παραστάσεις βαριετέ συνοδεύοντας τον πατέρα του με μια κιθάρα. Σε ηλικία εννέα ετών εγκαταλείπει το σχολείο, παρά την αντίδραση των γονιών του, προκειμένου να συνεχίσει τις καλλιτεχνικές του παραστάσεις και ως τραγουδιστής με το καλλιτεχνικό όνομα Αζναβούρ.

Σε μία από εκείνες τις παραστάσεις τον γνώρισε η Εντίθ Πιάφ η οποία και τον προσέλαβε στην καλλιτεχνική της ομάδα κατά τις περιοδείες της. Η φήμη του ξεπερνά τα γαλλικά σύνορα με θριαμβευτικές περιοδείες σε όλο τον κόσμο. Πρωταγωνιστεί στην ταινία του Τruffaut «Πυροβολήστε τον Πιανίστα», στην ταινία του Chabrol «Les Fantômes du Chapelier» και συμμετέχει στην βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Το Ταμπούρλο».

Η πορεία του ως τραγουδιστής τον βρίσκει στο κατεχόμενο Παρίσι κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να τραγουδά σε καμπαρέ, ενώ οι γονείς του βοηθούν κρυφά στην αντίσταση κρύβοντας στο σπίτι τους Εβραίους και κομμουνιστές.

«Τα Γαλλικά είναι η γλώσσα της δουλειάς μου» είχε πει το 2017, «αλλά η μητρική μου γλώσσα θα είναι πάντα τα Aρμένικα».